Miért szervezünk Spéci Pikniket? Erről írunk a kiadott közleményünkben.

Szombaton délután Spéci Pikniket szervez az Angelman Alapítvány a Városligetben, ahol a sajátos és az „átlagos” nevelési igényű gyerekekkel élő családokat egyaránt várják. Az esemény apropója a még vasárnapig látható ARC kiállítás, amelyen látható a ritka betegekért létrehozott „Mentőöv” Információs Központot hirdető RIROSZ plakát is.

az alapitvany munkatarsai együtt az ARC-on(Az alapítvány munkatársai a RIROSZ plakátja előtt, ahova várják a családokat.)

A Spéci Piknik egy kellemes családi program a hétvégére, nem héthatárra szóló esemény, nem egy demonstráció, hanem egy a sok gyerekprogramot kínáló alternatíva közül, ahol azonban a szervezők számítanak a sajátos nevélési igényű gyerekkel érkező családokra is és nem csak az Angelman szindrómával élőkre. Ez az alkalom egy programsorozat első eseménye, a szülők felől érkező igény hívta életre, akik egy sérült gyerekkel is szeretnének kimozdulni, és együtt játszani, mint bárki más. Szeretnének kikapcsolódni, és jól szeretnék érezni magukat szabadidejükben. Kevés az olyan alkalom, amikor a gyerekek, a családok a fejlesztőkön, a speciális iskolákon kívül találkozhatnának egymással. A gyerekeknek nem nagyon alakul ki saját baráti körük, akikkel össze lehetne járni, mint ahogy az általában a gyerekes családokban gyakran előfordul.

A Spéci Piknik nem rekeszti ki a többieket sem. A szervezők számítanak az „átlagos” gyerekekre is. Szeretnék, ha a többgyerekes családoknak nem kellene a különböző igények miatt feltétlen külön programot szervezni, és így szétszakadni.  Alkalom nyílna arra is, hogy a családok együtt lehessenek régi baráti társaságukkal, és lehetőség lenne új barátságok kialakulására is.

Önkéntesekkel várják a ligetbe érkezőket. Lesz színes ejtőernyővel csoportjáték, óriásbuborék-fújás, közös zenebona és csatlakoznak terápiás kutyák is. Mindenki leterítheti saját plédjét, és elfogyaszthatja az otthonról hozott étel-italt.

Eső esetén a szabadtéri közös játék elmarad, de a szervezők majd teremtenek másik spéci alkalmat. Az ARC plakátkiállítást azonban eső esetén is meg lehet tekinteni. A kiállításra idén beválogatták a RIROSZ (Ritka és Veleszületett Rendellenességgel élők Országos Szövetsége) plakátját is, amely a „Mentőöv” Információs Központot hirdeti. Ezt a csaknem 600.000 magyarországi egymástól és gyakran a társadalomtól izoláltan élő ritka beteg segítésére hozták létre.

A Spéci Piknik a szervezők reményei szerint a sajátos nevelési igényű gyerekes családokat közelebb hozza egymáshoz és mindenkihez, az Angelmanos gyerekekre jellemző mosoly pedig mindenkire átragad.

A program ingyenes. Az alapítványt adományokkal lehet támogatni.

Időpont: 2015. szeptember 26., szombat 15 óra
Helyszín: Ötvenhatosok tere, Városliget
Találkozási pont: a RIROSZ plakát körül
Játék helyszíne: az 56-os emlékmű mögötti füves terület

További részletek az esemény facebook oldalán!