Novemberben elloptak egy festményt! Miért fontos ez az Angelman közösség számára?

eredeti cím:
Decemberben 50 éve, hogy megszületett az első tanulmány az Angelman szindrómáról
Miért ez a neve a szindrómának?

Az Angelman szindróma az angol Dr. Angelmanról lett elnevezve. Dr. Harry Angelman az angliai Birkenheadben született. Rajongott az olasz nyelvért és Olaszországért.

Harry_AngelmanKezdetben három gyereket figyelt meg, akik között semmilyen rokoni kapcsolat nem volt, de hasonló tüneteket mutattak: értelmi fejlődés lemaradása, merev izomzat, darabos járás, beszéd hiánya, epilepszia, motoros zavar és vidám közérzet.

Később egy olaszországi vakáció alkalmával Veronában, a Castelvecchio Múzeumban felfedezett egy olajfestményt, melynek címe Egy fiú bábbal, a reneszánsz festő Giovanni Francesco Caroto művét. Dr. Angelman 1965-ben publikált egy tanulmányt, melyben leírta az úgynevezett “báb gyerekek”-et. Ekkor a tanulmánynak még nem tulajdonítottak nagy jelentőséget.

festmény

Csak 1982-ben, mikor Gainesvilleben Charles A. Williams és Jaime L. Frias a Floridai Orvosi Egyetem Genetikai Osztályának Gyermekgyógyászati Részlegéről közölt egy tanulmányt az American Journal of Medical Genetics-ben, melyben beszámoltak hat páciensről, és összehasonlították az adatokat a korábbi tanulmány adataival – jelentős fejlődésbeli lemaradás, bábukra jellemző testtartás, arckoponya fejlődési rendellenesség és gyakori nevetés, amely mint nyilvánvalóvá vált, jellemzőbb, mint korábban gondolták. Javaslatukra a rendellenesség elnevezését Angelman szindrómára változtatták.

2015. november 19-én a veronai múzeumból ellopták a fenti festményt. Keressük.
Részleteket itt találni.